P. OSUSKÝ: Vysokoškolskí učitelia budú môcť učiť až 119 hodín týždenne

02.12.2012 Bratislava

Bratislava 2. decembra (TASR) – Ak poslanci v parlamente schvália pozmeňujúci návrh poslanca Mojmíra Mamojku (Smer-SD) k vysokoškolskej novele, vysokoškolskí učitelia budú môcť učiť až 119 hodín týždenne. Tvrdí to opozičný poslanec Peter Osuský (SaS).

Podľa návrhu sa totiž učiteľ môže zamestnať na jeden úväzok so 40-hodinovým týždenným pracovným časom a na dva kratšie. Tie by mohli podľa Osuského byť aj 39,5-hodinové. Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) chcel pritom v pôvodnom návrhu novely o vysokých školách presadiť, aby vysokoškolskí učitelia mohli pracovať len 58 hodín týždenne. To malo zastaviť tzv. lietajúcich profesorov, ktorí majú úväzky na viacerých vysokých školách. Neskôr sa návrh zmenil na 69 hodín. Školský výbor v parlamente schválil tento týždeň spoločnú správu výborov k vládnej novele, v ktorej je zahrnutý aj Mamojkov pozmeňujúci návrh.

"Pán Čaplovič nie je silný minister a nevie si ani vo svojom rezorte povedať, čo chce," povedal pre TASR opozičný poslanec. Hovorca ministra školstva Michal Kaliňák hovorí, že konečné znenie zákona môže byť ešte iné. "Odporúčania výboru majú len odporúčací charakter,"dodal.

Šéf školského parlamentného výboru Mamojka hovorí, že pre učiteľov treba nastaviť mantinely a parametre, v ktorých by sa mohli "korektne pohybovať", zvyšok má vyselektovať trh. "Keď je niekto dobrý a má intelektuálnu a vzdelanostnú zásobu a môže prednášať, preteká z neho skúsenosť, vedomosť, ochota a chce ju šíriť ďalej, máme mu zakázať, aby šíril intelektuálnu kapacitu ďalej? To je kompromis, kde ja neustúpim nikdy," vyhlásil tento týždeň počas rokovania výboru. Za kvalitný chod škôl majú byť podľa neho zodpovední rektori a dekani. Kvôli niekoľkým negatívnym príkladom sa podľa neho nemôže meniť zákon. "Ani Džingischán nie je zrelý na to, aby sa menil právny systém štátu," vyhlásil.

Poslanec Mamojka obmedzenie úväzkov pedagógov kritizoval už v čase prípravy novely. Najviac pedagógov, ktorí pracujú naraz na viacerých vysokých školách, zamestnávajú súkromné školy. Prvé miesto v tomto rebríčku podľa analýzy poradcu exministra školstva Eugena Jurzycu z SDKÚ-DS Mariána Zachara obsadila Vysoká škola v Sládkovičove. Mamojka je tam dekanom Fakulty práva Janka Jesenského.
 

Vyberte región